Гърция засилва защитата си срещу Covid-19 и помага за облекчаване на натиска върху националната здравна система с въвеждането на домашни доставки на антивирусни лекарства за пациенти с висок риск, което започна миналия вторник. Тези антивирусни средства се предписват в ранните стадии на заболяването и целта им е да предотвратят сериозно влошаване, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

Пациентите са проявили силен интерес и още през първите три дни от прилагането на програмата са подадени 384 заявления за доставка на лекарствата. Повечето от тези заявления (359) са били одобрени и лекарствата са били доставени с куриер на пациентите.

Експертите обаче побързаха да подчертаят, че новите опции за лекарства по никакъв начин не могат да заменят ролята на ваксините.

"Наличието на нови лечения не трябва да е причина за самодоволство относно ваксинациите“, каза заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага в коментар пред Kathimerini.

"Ваксината остава основното ни оръжие в борбата с пандемията“, каза тя, добавяйки, че "новите антивирусни лекарства, ако се дадат през първите няколко дни след диагнозата, могат да помогнат на възрастни хора със сериозни здравословни проблеми, които са изложени на риск от сериозно заболяване "

В момента Гърция разполага с 5700 дози антивирусни лекарства Молнупиравир от Merck (MSD) и ще получи допълнителни 25 000 дози веднага щом лекарството бъде одобрено от европейските регулатори, което се очаква до месец.

Подходящи за лечение са пациенти с положителен бърз или молекулен тест, като заявлението трябва да бъде подадено в рамките на три дни от момента на поставяне на диагнозата.

Прилага се предимно на хора над 65 години, такива с индекс на телесна маса над 35, трансплантирани, пациенти на хемодиализа, онкоболни и хора с хронично бъбречно или чернодробно заболяване, диабет, хипертония, респираторни заболявания или сърдечна недостатъчност и др.

Превод и редакция: Юлиян Марков