Повтаряйки, че Гърция трябва да демилитаризира своите острови, турският министър на отбраната Хулуси Акар се противопостави на официалните празненства през уикенда на близките Хиос и Самос, като ги нарече "провокация“.

Говорейки пред турския вестник Milliyet, Акар също така твърди, че Лозанският договор от 1923 г. гласи, че има 23 острова, които не могат да бъдат милитаризирани и че 16 от тях са (милитаризирани).

Изказванията му последваха публикация в "Туитър“ на турското Министерство на отбраната на видео, на което се вижда как кадети плуват до турските острови Тузла, на разстояние, подобно на това от Турция до югоизточния гръцки остров в Егейско море Кастелоризо. На 24 декември Акар оспори морската зона на Гърция около Кастелоризо, заявявайки, че той се намира само на 1950 метра от турския бряг. "Един кадет във военната академия може да доплува до него“, каза той.

Също в понеделник външният министър Мевлют Чавушоглу каза, че Турция поставя под въпрос суверенитета на островите, които са били милитаризирани.

Превод и редакция: Юлиян Марков