Турция все още не е осъдила неотдавнашните ракетни удари на Иран срещу Израел, вместо това предупреждавайки, че продължаващите израелски атаки срещу Ливан могат да предизвикат регионална война, пише гръцкото издание Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Турските медии съобщиха, че радарните системи на НАТО в базата Куреджик в Турция са работели по време на иранската ракетна атака, като турски радар от въздуха е следил траекторията на ракетите в реално време.

Загрижеността, че ситуацията може да излезе извън контрол, беше споделена от Омер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, който разкритикува Израел, заявявайки, че ако хуманитарният отговор срещу неговото "геноцидно правителство“ няма успех, това може да доведе до нестабилност, далеч отвъд регионален конфликт.

Той изрази разочарование от подкрепата на САЩ за Израел, като подчерта, че Средиземно море става пренаселено с военни кораби, предимно американски, насочени към защита на Израел.

Челик увери, че докато всяка суверенна държава има право да реагира на тероризма, подобно оправдание позволява на Израел да атакува цивилни.

Той твърди, че сегашното израелско правителство застрашава сигурността на евреите както в страната, така и в световен мащаб.

В отговор на въпроси относно потенциала за ескалация на насилието в региона след действията на Израел в Ливан и ракетните атаки на Иран, източници от турската отбрана повториха загрижеността си, че нарушенията на международното право от Израел представляват значителна заплаха за международната и регионална сигурност.

Те твърдят, че турските въоръжени сили са оборудвани да неутрализират всякакви заплахи за оцеляването на Турция.

Междувременно турският вестник Turkiye разкри, че Анкара е следила внимателно иранските атаки от самото начало.

В доклада се посочва, че са взети предпазни мерки и самолети AWACS (система за предупреждение и контрол във въздуха) са били разположени, за да наблюдават турското въздушно пространство по време на инцидента.

Отбелязва се, че радарните данни на НАТО от Куречик са били споделени с други страни от НАТО, което подчертава ангажимента на Турция към регионалната стабилност.