Саудитска Арабия вижда Кипър като "мост“ между Близкия Изток и Европейския съюз, който помага на Съюза "да разбере какво се случва“ в региона, каза саудитският външен министър в неделя по време на посещението си в островната република, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

Външният министър на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд, заяви след разговори с кипърския си колега Йоанис Касулидис, че Кипър помага "наистина да се фокусира вниманието“ върху всички възможности и предизвикателства в Близкия Изток, като най-близката страна-членка до региона.

Саудитският висш дипломат каза, че както неговата страна, така и Кипър имат "много, много силна връзка“ по отношение на регионалната стабилност и тероризма, "независимо дали става дума за (йеменските) хути или други проблеми“.

"Ако не всички сме съгласни, че международното право е основното ръководство за държавните отношения, рискуваме нестабилността за всички“, каза Ал Сауд. "Мисля, че е важно всички да застанем заедно, за да защитим върховенството на международното право или държавния суверенитет и да отхвърлим намесите от всякакъв вид.

Превод и редакция: Юлиян Марков