Четирима души бяха арестувани на гръцкия остров Лесбос, след като избухна насилие по време на протест срещу плановете за изграждане на нов лагер за мигранти, съобщиха властите, цитирани от атинския вестник Kathimerini.

След мирен поход към мястото в условията на силен дъжд в понеделник, малка група протестиращи подпалиха земекопни машини, използвани от фирма-изпълнител, която е започнала работа по проекта на стойност 87,5 милиона евро за изграждане на нов мигрантски лагер.

В изявление на полицията във вторник се казва, че четиримата заподозрени са изправени пред обвинения, включително опит за нанасяне на тежка телесна повреда, палеж и унищожаване на имущество. В него се казва, че са идентифицирани още шестима души, за които се предполага, че са участвали в насилието.

Обектът в Плати, на 30 километра северно от столицата на острова Митилини, трябва да бъде завършен до септември и да приюти до 3000 мигранти и търсещи убежище.

Лесбос беше най-натоварената входна точка в Европейския съюз през 2015-16 г., когато стотици хиляди бежанци от войните в Сирия, Ирак и други места преминаха от Турция.

Силно пренаселеният бежански лагер "Мория“, в южната част на острова, беше унищожен през 2020 г. от пожар, който според гръцките власти е запален умишлено от жители на лагера, и беше заменен от временни съоръжения.

Европейският съюз финансира нови лагери, които се изграждат на пет гръцки острова в близост до турското крайбрежие. Свободата на движение ще бъде ограничена в новите обекти, което предизвиква критики от правозащитни групи.

Местните власти на Лесбос подкрепят протестите и заплашиха да оспорят плановете на гръцкото правителство в съда, за да се опитат да спрат проекта.

Превод и редакция: Юлиян Марков