Гръцкото правителство заяви в сряда, че пакет от нови ограничения в сферата на забавленията, работата и спорта, обявени по-рано тази седмица, за да овладеят дивото разпространение на варианта на коронавирус Омикрон, ще влязат в сила в 6 часа сутринта в четвъртък, вместо на 3 януари, съобщава Kathimerini.

След среща относно пандемията, председателствана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, министърът на здравеопазването Танос Плеврис каза, че местата за забавление и хранене ще затварят в полунощ, няма да обслужват правостоящи клиенти и да пускат музика и ще позволяват само максимум шест души на маса. Изключение обаче ще бъде направено за ресторантите за новогодишната нощ, когато ще могат да останат отворени до 2 часа сутринта.

Маските с висока степен на защита KN95 или FFP2 или, алтернативно, двоен слой други маски ще бъдат задължителни в супермаркетите и обществения транспорт, както и от служителите в сектора на хранителните услуги.

На работните места в публичния и частния сектор половината от персонала ще трябва да работи от вкъщи и ще бъдат въведени отново поетапни смени, като точният процент ще се определя според направлението на работа.

Присъствието на публика на спортните мероприятия ще бъде ограничено до 10% от капацитета на мястото, с ограничение от максимум 1000 зрители, а посещенията в домове за възрастни хора ще бъдат ограничени до тези, които са направили PCR текст в рамките на предходните 48 часа.

Очаква се Министерството на здравеопазването също така да издаде нови препоръки за поведението на домашните събирания в навечерието на Нова година.

Превод и редакция: Иван Христов