Има ли някакъв "екстремен феномен“, който да ни убеди, че светът, който познаваме, вече не е същият? Че новите нужди завинаги са погребали всички стари рамки за решаване на проблеми и управление на кризи? Те са погребани под тонове пепел – оставена от големите горски пожари – вода от смъртоносни наводнения – или сняг, като този, който падна в Атика, пише гръцкия вестник Kathimerini.

Всичко сочи към нуждата от нови цели, идеи и действия. Старите начини напълно се провалиха, а с тях и някои вярвания. Те включват идеи за това как хората да бъдат отговорни по време на криза. Как може човек да избере да продължи да упреква промените от губещата страна? Друг въпрос е паричната компенсация за пострадалите от всякакъв вид бедствие. От теоретичен императив този избор е евтини и е "лесен изход“ за отговорните. Те се обявяват лесно, почти като да купиш някого, но е още по-лесно да се забави даването на парите. От понеделник имаме ново зъбно колело в системата. Обявени са компенсации за шофьорите, блокирани на околовръстния път на Атина, както и за пътници по определени маршрути на железопътния транспорт.

Вече трябва да сме наясно с мотивите. В същия дух трябва да бъдем информирани защо, например ключови булеварди са останали затворени до понеделник следобед. Защо гражданите са били оставени да преместват сами блокираните в снега коли, или защо намесата на армията по околовръстния път е дошла с такова закъснение и по начин, който е неподходящ за критичния проблем, т.е. хиляди хора, блокирани в колите си. Списъкът с въпроси е дълъг, подобен на този списък с дългогодишни проблеми, засягащи гръцкото правителство и политическата система. Нямаме лукса за повече забавяния или просто търсене на лесни изходи.

Стремежът към трудни отговори и избор е наложителен. Тези отговори, като начало, биха могли да бъдат търсени от управляващите в това, което биха предложили или поискали като отговорна политическа партия, ако са в опозиция и другата партия носи отговорността за управление.

Превод и редакция: Юлиян Марков