Гърция ще повиши минималната заплата за втори път по-късно тази година, каза премиерът Кириакос Мицотакис в четвъртък, тъй като нарастващата инфлация оказва влияние върху доходите на потребителите, пише Kathimerini.

Правителството увеличи месечната брутна минимална заплата с около 2% на 663 евро от този месец.

Второ увеличение ще бъде въведено от 1 май, каза Мицотакис пред телевизия Antenna.

"Оценявам, че покачването на минималната работна заплата ще бъде значително, ще бъде много по-високо от увеличението с 2%“, каза Мицотакис.

Нарастващите глобални енергийни разходи бяха основният двигател на инфлацията, която се ускори до 5,1% през декември, най-високото си ниво от 11 години, показват данни на гръцката статистическа служба ELSTAT.

"Смятаме, че това смущение (с цените на енергията) ще бъде по-интензивно през първите три месеца на 2022 г., преди да отшуми“, каза Мицотакис.

Правителството е похарчило около 1,35 милиарда евро за субсидии, за да помогне на домакинствата и бизнеса с нарастващите сметки за електроенергия и газ от септември. Миналата седмица той удължи финансовото облекчение до януари с допълнителни разходи от около 400 милиона евро.

Гърция удължи с една седмица ограниченията в ресторантите и баровете, за да помогне за ограничаване на варианта Омикрон, който доминира в страната и беше основният двигател на нарастването на коронавирусните инфекции през последните седмици.

След рекордните 50 126 заразени с коронавирус за ден миналата седмица, страната отчете 20 409 случая в четвъртък, с което общият брой на заразените достигна 1 612 869 от началото на пандемията през 2020 г.

Мицотакис каза, че е "предпазлив оптимист“ по отношение на пандемията, като се очаква случаите да намалеят още през следващите седмици.

Превод и редакция: Иван Христов