Следвайки стъпките на други европейски страни, правителството на Гърция се подготвя за постепенното премахване на малкото оставащи противоепидемични мерки през март, с оглед пълното отваряне на икономиката, пише гръцкия вестник Kathimerini.

По-конкретно, вероятно няма да има други ограничителни мерки, освен използването на маска, която се очаква да остане в обществото в обозримо бъдеще.

Отмяната на мерките обаче се отнася изключително за ваксинираните хора и всички ограничения – като влизане в закрити помещения – ще останат за неваксинираните.

Тази тенденция на премахване на ограниченията и връщане към нормалния живот вече е наблюдавана в цяла Европа, което стана ясно на съвместната конференция на министрите на външните работи и здравеопазването на Европейския съюз в Лион в сряда.

Kathimerini разбира, че преобладаващото мнение във всички дискусии е, че премахването на мерките и ограниченията вече е наложително, като министрите на здравеопазването на страните-членки са на същата позиция.

Първите мерки, за които се съобщава, че ще бъдат премахнати през следващия период до края на февруари, са тези, които засягат или капацитета на ресторантите и баровете, или броя на местата в тях.

Добре информирани източници изключиха едновременното премахване на двете ограничения, като подчертаха, че ще бъде или едното или другото.

Целта е до началото на март да няма ограничения.

Въпреки това забраната за карнавални събития тази година няма да бъде премахната и ще се прилага.

Ако нещо не се промени, се очаква пълно отваряне на икономиката от средата на март. Това ще гарантира, че ще хората ще празнуват нормално великденските празници в края на април. Седмица по-късно, на 1 май, правителството също планира да обяви увеличение на минималната работна заплата.

Правителството също ще трябва да се бори с друг, потенциален проблем, тъй като около 300 000 гърци, които не са получили бустерна доза седем месеца след втората си доза, се считат за неваксинирани.

Независимо от това, правителствените служители изглеждат уверени, че много от тези хора ще получат допълнителната доза и цитират нарастващия брой записани часове за ваксинация. Показателно е, че през последните няколко дни са били резервирани около 35 хиляди часове именно за бустерна ваксинация. При този темп в началото на март повечето от тези 300 000 ще бъдат напълно ваксинирани.

Превод и редакция: Юлиян Марков