Гърция ще позволи на туристи с европейски сертификат за ваксинация да влизат в страната, без да е необходимо да показват отрицателен тест за COVID-19 от 7 февруари, съобщиха в петък министерството на туризма и здравеопазването, цитирани от Kathimerini.

Средиземноморската страна, която разчита в голяма степен на туризма, постепенно облекчава ограниченията за пътуване, първоначално наложени за борба с разпространението на COVID-19.

Съгласно сега действащите правила, пътниците, включително деца на възраст над пет години, трябва да покажат бърз тест, направен 24 часа преди пристигането или PCR тест на не повече от 72 часа, за да влязат в Гърция.

Но валиден цифров сертификат за ваксинация в Европейския съюз ще е достатъчен от 7 февруари, каза министърът на туризма Василис Кикилиас, добавяйки, че страната очаква летните туристи да започнат да пристигат от 1 март, по-рано, отколкото през последните години.

"Гърция показа забележителна устойчивост, изпращайки послание за безопасност към посетителите на страната ни през последните две години. Ще направи същото и тази година“, каза Кикилиас.

На летищата се провеждат произволни тестове и ако резултатът от теста е положителен, пътниците трябва да се поставят под карантина за пет дни.

Португалия също обяви в четвъртък, че ще премахне изискването за отрицателен тест за пътниците.

Превод и редакция: Иван Христов