Гърция отхвърли твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че страната допуска мигранти да умират в морето и по границите си като "напълно неоснователни и фалшиви“.

"Турция има огромни отговорности за инструментализирането на бежанците“, каза говорителят на гръцкото правителство Янис Ойконому на редовен брифинг. "Нашата страна доказа чрез спасяването на хора в региона на Еврос (Марица) и Егейско море, че уважава върховенството на закона, че уважава човешките права и следва строга, но справедлива имиграционна политика.

Той определи коментарите на Ердоган като "пропаганда и фалшиви твърдения“, които няма да скрият "намерението на Турция да инструментализира бежанците“.

Говорейки на пресконференция в четвъртък, преди да замине за Украйна, Ердоган каза, че граничната агенция на ЕС "Фронтекс“е "безполезна“ организация на ЕС, която не прави нищо друго, освен да оказва помощ на Гърция, като си затваря очите за отблъсквания, според коментари, цитирани от проправителствени медии.

Коментарът му дойде ден след като най-малко 12 незаконни мигранти бяха открити замръзнали до смърт в Северозападна Турция. Анкара казва, че те са били изтласкани от Гърция, твърдение, категорично отречено от Атина.

Превод и редакция: Юлиян Марков