Приемането от Сената на САЩ на бюджета за отбрана на страната, включително изменението на Менендес-Рубио, засилващо сътрудничеството във военната област с Гърция, съживи разговорите за възможното придобиване от страна на южната ни съседка на пето поколение изтребители F-35, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Гръцките ВВС със сигурност искат самолета, който смятат за необходим за надграждането на капацитета си. С най-новата програма за надграждане на 83 от изтребителите F-16 до конфигурацията Viper, офицерите от военновъздушните сили посочват подобрените възможности за оперативна съвместимост с F-35. Освен това, добавяйки F-35 към модернизираните F-16 и самолетите Rafale, придобити от Франция, ВВС на Гърция ще подобрят драстично своите способности и ще станат едни от най-силните в региона.

Висши офицери от военновъздушните сили, които са запознати с възможностите на F-35, го описват като "последния пилотиран самолет“, като преценяват, че шестото поколение многоцелеви самолети най-вероятно ще бъде безпилотно.

Основният въпрос остава цената. Но тъй като 720 самолета F-35 вече са доставени, повечето от които в европейски страни и дори такива извън НАТО като Финландия и Швейцария, надеждите на Атина са, че стойността на самолета, която сега възлиза на около 100 милиона долара, ще падне. Мениджърите на Lockheed Martin изчисляват, че Гърция може да придобие F-35A, конвенционалния вариант на изтребителя, за сума под 80 милиона долара за единица.

Гърция вече е ангажирала 2,5 милиарда евро за закупуване на 18 самолета Rafale и 3,05 милиарда евро за три модерни фрегати с ПЧИ. Упражняването на опцията за още шест Rafale и три или четири корвети ще струва на страната още 2,5-3 милиарда евро.

Освен това, ако Гърция реши да закупи F-35, ще минат пет години, преди машините да влязат на въоръжение. Освен това ще се наложи модернизация и на въздушните бази на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова