Властите в южната ни съседка наложиха нови ограничения върху развлеченията, включително спортни събития, и затегнаха режима на носене на предпазни маски, след като в понеделник следобед бяха обявени рекорден брой случаи на заразени с COVID-19, отбелязва електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.

Националната организация за обществено здравеопазване обяви безпрецедентните 9 284 случая на заразени за 24-ия период, приключващ в 15:00 часа в понеделник. Регистрирани са също 66 смъртни случая и 629 пациенти на изкуствено дишане в интензивни отделения, спрямо 624 предния ден.

През същия период са направени 95 000 теста, далеч по-малко от средните 325 900, правени на ден през последната седмица. Това означава, че 9,74% от тестовете са положителни, което е много висока цифра по всички критерии.

Регионът Атика, който включва столицата Атина, е с най-голям брой случаи на заразени (4 038), следван от Солун (1 048).

"Навлизаме във фаза на варианта на преобладаване на "Омикрон“ в Гърция“, каза пред репортери министърът на здравеопазването Танос Плеврис, отбелязвайки големия ръст на случаите, особено в Атика.

Новите мерки ще влязат в сила на 3 януари и ще се спазват до 16-ти, с възможност за удължаване, според обстоятелствата. Те включват задължителното използване на маски с висока степен на защита KN95 или FFP2 или, алтернативно, двоен слой от други маски в супермаркетите и обществения транспорт. Властите предлагат използването им и на обществени места, на които се събират повече хора.

Заведенията за забавление и хранене ще затварят в полунощ и ще настаняват максимум шест души на маса. Предвижда се и забраната за музика.

На спортните стадиони входът ще бъде ограничен до 10% от капацитета на залата, с ограничение от максимум 1000 зрители. Нарушенията ще доведат до забрана за публика на спортни събития. Посещенията в домове за възрастни ще бъдат допустими за тези, които са направили PCR текст в рамките на предходните 48 часа.

На работните места в публичния и частния сектор половината от персонала ще трябва да работи дистанционно и ще бъдат въведени отново поетапни смени, като точният процент ще се определя според направлението на работа.

Призовават се младите хора да ограничат посещенията при възрастни роднини.

Ограниченията няма да влязат в сила по-рано, тъй като властите се опасяват от многолюдни събирания по домовете за Нова година, поясни Плеврис.

Превод и редакция: Тереза Герова