Внушителна част от гражданите на Гърция (97%) са на мнение, че страната им има значителен проблем с корупцията, която съществува и се поддържа главно от политическата система и нейния клиентелизъм. Това показва проучване на общественото мнение на Националния орган за прозрачност (NTA), представено на първото издание на Форума за почтеност, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Броят на хората, които описват проблема с корупцията като "много обширен“ е 67%, докато 30% го определят като "доста обширен“.

Общо 87% от анкетираните казват, че секторите, които най-вероятно ще включват корупция, са тези с обществени работи и държавни поръчки (62%), политическата система (59%) и средствата за масова информация (48%).

Следват общините и регионите (39%), съдебната система (21%), предоставянето на медицински услуги в Националната здравна система (18%), строителните лицензи (14%), услугите, налагащи закона (11%) , публичният сектор (9%) и бизнес лицензирането (3%).

Резултатите са базирани на 777 въпросника, попълнени онлайн между 11 септември и 30 ноември от посетителите на павилиона на NTA на Международния панаир в Солун и от абонатите на бюлетина на NTA.

Превод и редакция: Тереза Герова