Лидерът на основната националистическа партия в Турция Девлет Бахчели критикува програмата за въоръжение на Гърция, като обвини Атина в нарушаване на морските права на страната му, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Говорейки по време на парламентарно заседание на Партия на националистическото действие, Бахчели каза, че Гърция не трябва да разчита твърде много на бойните самолети и фрегатите, които закупи от Франция.

"Никой не трябва да показва мускули срещу нас или да отправя страхливи заплахи. Егейско море или ще бъде море от мир и спокойствие, или турската нация знае как да подпише нова победа с кръвта или живота си“, каза Бахчели, ключов съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Той също така обвини Гърция в нарушаване на Лозанския договор от 1923 г., като същевременно я обвини, че се стреми да "нахлуе“ в турската морска юрисдикция.

"Постоянният опортюнизъм на Гърция показва, че тя бързо напредва към превръщането си в измамна държава“, каза Бахчели. "Гърция трябва да се върне към добросъседството, докато все още има време“.

Гърция на свой ред обяви, че запазва правото си да разшири своите териториални води от сегашните шест до 12 морски мили около своите острови в Егейско море, в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право. Турция отдавна заявява, че ще разглежда този ход като причина за война (casus belli), с аргумента, че гръцките острови ефективно ще блокират достъпа й до Егейско море.

Превод и редакция: Тереза Герова