Назначаването на председателя на Свободната демократическа партия (СвДП) за нов министър на финансите на Германия бе посрещнато с подозрение в Гърция. "Линднер е по-труден от Волфганг Шойбле“, който бе начело на финансовото ведомство в Берлин по време на гръцката криза, коментират в редакцията на атинския ежедневник Kathimerini.

Изданието припомня, че лидерът на свободните демократи "направи име“ в годините на финансовата криза в южната ни съседка с критиките си към Шойбле, че се справя твърде слабо с нея и като цяло е прекалено "мек“ към гърците.

"Кристиан Линднер е по-малко проевропейски и по-твърд в бюджетната дисциплина от Волфганг Шойбле и вероятно ще създаде сериозни проблеми в Европа, демонстрирайки непримиримост“, гласи анализът на изданието. Постът на финансов министър обаче беше условие на СвДП за започване на преговори за т.нар. светофарна коалиция, припомня Kathimerini.



"Гърците не са забравили Кристиан Линднер, който по време на тежката финансова криза в страната се изказва няколко пъти в полза на Грекзит – страната да напусне еврозоната“, пише вестникът. От редакцията припомнят, че германският политик настоя на Атина да бъде отказан трети пакет помощ, като определи излизането й от еврозоната като "по-малката щета“.

Превод и редакция: Тереза Герова