Гърците посрещнаха Нова година на фона на нов рекорд на заразени с коронавирус, заради щама "Омикрон“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Град Атина проведе обичайния си телевизионен новогодишен концерт и фойерверки без обществено присъствие, а събитията в други части на страната също бяха ограничени.

В своето послание към гръцкия народ в края на годината гръцкият президент Катерина Сакеларопулу каза, че 2022 г. ще бъде "година на оптимизъм и съживяване“ и подчерта важността на масовата ваксинация за спиране на похода на вируса.

Ваксините срещу Covid-19, каза тя, "запазват общественото здраве и гарантират, че лекарите и медицинските сестри могат да предоставят своите ценни услуги“.

По подобен начин министър-председателят Кириакос Мицотакис предупреди за "вълни“ през следващите седмици, но каза, че гърците "имат силата да оставят бурята зад гърба си и да водят страната в спокойни води, така че тази зима на несигурност да бъде заменена от извор на надеждата."

Главният опозиционен лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас каза, че 2022 г. трябва да бъде "годината на голяма промяна“ и възможност за гърците "да си върнат живота и достойнството“.

Превод и редакция: Юлиян Марков