Третата по големина група в парламента на Гърция в неделя избра депутат от Европейския парламент за свой нов лидер, пише Kathimerini. Никос Андрулакис победи бившия премиер Йоргос Папандреу, за да оглави Движението за промяна, социалистическа коалиция.

Частични резултати малко преди 21 ч. показаха, че 42-годишният Андрулакис получава 68,4% от гласовете срещу 31,6% за 69-годишния Папандреу. Папандреу се обади на съперника си, за да го поздрави.

Андрулакис, строителен инженер, започва политическата си кариера като лидер на младежкото крило на Панелинското социалистическо движение или ПАСОК, една от партиите в Движението за промяна.

С 22-ма депутати в 300-членния гръцки парламент, Движение за промяна е третата по големина политическа групировка в Гърция зад управляващата консервативна Нова демокрация и лявата СИРИЗА. Тя спечели 8,1% от гласовете на последните национални избори в Гърция през юли 2019 г.

ПАСОК управлява Гърция от 1981-89, 1993-2004, 2009-11 и 2011-15 - последните четири години в коалиция с Нова Демокрация.

Партията се срина по време на финансовата криза в Гърция, която започна при дясно правителство, но чийто мащаб беше разкрит под ръководството на Папандреу като министър-председател.

Андрулакис, обявяващ се за социалдемократ, се смята за по-малко вероятно от Папандреу да търси съюз със СИРИЗА.

Състезанието за лидерство взе неочакван обрат със смъртта на лидера на Движението за промяна (КИНАЛ) Фофи Генимата, на 56 години, от рак, на 25 октомври.

Повече от 206 000 членове и приятели на симпатизанти на партията гласуваха в неделя, по-малко от 270 000, които се явиха на първия тур на гласуването миналата седмица.

Превод и редакция: Иван Христов