Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган е направил нови изявления по кипърския проблем и мюсюлманското малцинство, говорейки на заседание на Централния комитет на своята "Партия на справедливостта и развитието", пише Кathimerini.

Конкретно по кипърския въпрос Ердоган е заявил, че "на нас и на "кипърските турци" ни е писнало от предложенията, основани на федерално решение".

"Ние следим всички стъпки, предприети от Гърция, и се намесваме, когато е необходимо. За съжаление, от масите за преговори не се е появило никакво решение", е допълнил той.

"Никога не можем да забравим опожарените села, убитите деца, драмите на кипърските ни братя", е коментирал още Ердоган. "Докато се извършваха всички тези зверства, западните организации не направиха нищо. С "Мирната операция" от 20 юли 1974 г. Турция счупи ръцете, протегнати за независимост на "кипърските турци". Политиките, които се опитват да пречупят [тяхната] воля за независимост, се засилват от този ден", е заявил турският президент.

 "Ние и "Севернокипърската турска република" преглътнахме предложенията на базата на федерацията. Изяснихме позицията си. Още веднъж декларирахме пред света значението, което придаваме на случая с Кипър и на независимостта на "Севернокипърската турска република'. Ние също продължаваме да подкрепяме турския народ, за да стъпи на краката си", е заявол Ердоган.

Говорейки за мюсюлманското малцинство в Тракия, турският президент е посочил: "На нашите срещи с гръцките власти проблемите на нашите сънародници в "Западна Тракия" са на първо място в нашия дневен ред и въпросите, свързани с религията, богослужението и образованието са под нашето постоянно наблюдение. Ще продължим да се грижим за "турското малцинство" в "Западна Тракия" и извън нея. Същото се отнася и за правата на кипърския турски народ. Те са били подложени на несправедливост и дискриминация в продължение на на десетилетия през 20 век."

Отбелязва се, че Ердоган е отправи речта си днес към членовете на своята партия по повод 29-ата годишнина от смъртта на Садик Ахмет, основател на "Партията на равенството, мира и приятелството“ (KIEF), която насърчава възгледа, че мюсюлманите в Тракия са турци.

"Д-р Садик Ахмед беше името на кауза, известна с това, че отстояваше ценностите, в които вярваше. Голям принос за постиженията на "турското малцинство" в "Западна Тракия" днес има покойният д-р Садик Ахмед. Спомням си го още веднъж и пожелавам търпение на семейството му", е допълнил турският президент.