Атмосферен фронт с ниско налягане, наречен "Кармел“, удари Гърция още от петък, донасяйки ниски температури, бурни ветрове и дори снеговалеж в централните и южните части на страната, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathierini.

От ранната събота сутрин сняг вече беше покрил райони в северозападна Атика, като Вилия, Ипократиос Полития и Парнита, както и планината Пелио, Парнас, Пелопонес, Фтиотида и части от остров Евбея.

Националната метеорологична служба (EMY) съобщи за рязкото понижение на температурата, причинено от нахлуването на полярни въздушни маси от север, които се очаква да засегнат региона до 20 декември.

Метеоролозите казват, че големи количества валежи (дъжд и сняг) се прогнозират за остров Евбея, източна Виотия, северните части на Атика и Крит. В крайбрежните райони на Средно и Южно Егейско море ще има гръмотевични бури, локални и слаби градушки.

В Атика снеговалежът ще бъде ограничен до над 300 метра надморска височина в западните и северните части на префектурата, докато в останалите райони ще има валежи от дъжд. В северните покрайнини ще има валежи от сняг или киша на около 300 метра надморска височина, като се очакват снеговалежи над 400-500 метра.

Превод и редакция: Юлиян Марков