Атина и София са изправени пред общо предизвикателство, поставено от новото националистическо правителство в Скопие, което съзнателно подкопава отношенията на Северна Македония с нейните две съседки, отбелязват в редакцията на гръцкия вестник Kathimerini по повод срещата между министър-председателя на южната ни съседка Кириакос Мицотакис и президента Румен Радев.

В същата статия се цитират думите на първия дипломат на Атина Йоргос Герапетритис, че възраженията на Гърция срещу Албания и Северна Македония не са двустранни по своята същност, а засягат европейските достижения на правото.

Говорейки на 28-ата годишна правителствена кръгла маса на The Economist, той заяви, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани зависи от три условия: достижения на правото на ЕС, международно право и договори, и демокрация и върховенство на закона.

"Не може да има отстъпки по тези въпроси“, подчерта той, като същевременно отбеляза твърдата подкрепа на Атина за европейската перспектива на Западните Балкани.