Анкара прибягна до безпрецедентна ескалация, заплашвайки да започне международна кампания срещу Гърция по отношение на нейния суверенитет над островите в Източно Егейско море, който, според Турция, зависи от тяхната демилитаризация съгласно подписаните договори, пише гръцкият вестник Kathimerini.



Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил в четвъртък, че Анкара ще поиска от страните по договорите от Лозана и Париж да вземат отношение относно това до колко ги спазва Гърция във връзка със статута на демилитаризация на островите.



Изявлението на Чавушоглу е последният ход на Анкара в дълга поредица от предизвикателства пред гръцкия суверенитет, включително представянето на нейните претенции в официални документи до ООН, постоянни незаконни, според гръцките власти, прелитания над гръцки територии в Егейско море от турски изтребители и други действия.



От своя страна Атина отхвърли всички подобни твърдения в тяхната цялост като част от по-широка турска тактика и цел за оспорване на гръцкия суверенитет над цялото Източно Егейско море по различни начини.



Гръцкото външно министерство в четвъртък отхвърли последните искания на Турция за демилитаризиране на своите острови, като ги определи като стоящи "отвъд простата логика“.



"По отношение на последните обвинения на турски власти относно статута на островите в Егейско море, ние ги отхвърляме изцяло“, каза говорителят на външното министерство Александрос Папайоану пред журналисти.



"Тези обвинения не само не са в съответствие с основните принципи на международното право, но и надхвърлят простата логика. Гръцката позиция по този въпрос е изразявана многократно и публично“, подчерта Папайоану.



Говорителят добави, че Атина е изпратила писмо до генералния секретар на ООН по този въпрос чрез постоянния представител на Гърция в ООН.



Гърция също така отхвърля едностранните възражения на Анкара за разграничаването на континенталния шелф в Източно Средиземно море, подчерта говорителят, отбелязвайки, че тези възражения игнорират "основните правила на международното право, и по-специално международното морско право“.



Този ход идва преди следващия кръг (64-и) от проучвателните контакти между двете страни на 22 февруари.



По правило, поне от гръцка страна, тези контакти включват само дискусии за морските зони.



Превод и редакция: Юлиян Марков