Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна предполага, че руската страна може да използва украински военнопленници като живи щитове за транспортиране на боеприпаси и оръжия за ракетни системи. Това е заявил говорителят на ГРУ Андрий Юсов в коментарите на Радио "Свобода".

"На борда може да има както ракети за комплекса С-300, така и ракети и хора едновременно. Говорим за голям военен самолет. Той е бил натоварен само една трета, според техните думи. Също така паралелно с него имаше и други самолети по същото време - това са АН-26 и АН-72 в пространството до Ил-76, който се разби. Има много обстоятелства, които изискват разследване и максимално проучване“.

Юсов е припомнил, че според международното право държавата, която държи военнопленници, е отговорна за тяхната безопасност, включително транспортирането за размяна.

"Украйна изпълни всички условия и задължения". Според Юсов, "ГРУ може да си представи всякакви сценарии, включително умишлена провокация, включително с използването на украински военнопленници, всъщност като живи щитове за транспортиране на боеприпаси и оръжия за ракетни системи, които унищожават украинските градове".

Но Юсов предполага, че "Русия може да е свалила сама самолета". Според него, например, "руските сили за противовъздушна отбрана са могли да възприемат украински разузнавателен БпЛА като цел, но ракетите са изстреляни или екипажът на ПЗРК ( Преносимите зенитно-ракетни комплекси) е направил грешка и е свалил собствения им самолет - това е една от версиите".

"Към момента можем да заявим, че това всъщност е военна зона. И например по това време и в този ден имаше активно използване на безпилотни летателни апарати и от двете страни. По-специално, говорим за използването от Украйна на разузнавателни безпилотни летателни апарати, които от своя страна могат да бъдат мишена за системите за ПВО и ПРО (противоракетна отбрана)", е заявил Юсов.

"Всъщност това е сценарият, който вече се случи няколко пъти в Русия, когато така нареченият "приятелски огън" унищожи техните самолети: както транспортни, така и военни. И още веднъж да подчертаем, че сега става дума конкретно за военен самолет, в който по принцип не би трябвало да има пленници".

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна не разполага с информация дали е имало украински военнопленници на борда на самолета Ил-76, който се разби предишния ден (24 януари) в Белгородска област на Руската федерация. В същото време на 25 януари Юсов съобщи, че по данни на разузнаването на борда на самолета е трябвало да бъдат руски високопоставени служители, но в последния момент ФСБ (Федерална служба за сигурност на Руската федерация) им е забранила да се качат. "След инцидента само пет тела са достигнали до местната морга в Белгород", пише Украинская правда.