Изменението на климата прави два пъти по-вероятни проливните валежи, които наскоро предизвикаха катастрофални наводнения в Европа. Това се казва в доклад на World Weather Attribution, международна група от учени, изучаващи влиянието на климатичните промени върху екстремните метеорологични явления, предава Reuters.

Учените твърдят, че четирите дни на дъжд са били най-тежките, регистрирани някога в Централна Европа. В доклада те предупреждават, че изменението на климата прави подобни дъждове поне два пъти по-вероятни и със седем процента по-тежки.

"Тези наводнения отново подчертават опустошителните ефекти от затоплянето, причинено от изкопаемите горива. Докато петролът, газът и въглищата не бъдат заменени от възобновяема енергия, бури като "Борис“ ще причинят още повече валежи, което ще доведе до наводнения и осакатяване на икономиките“, заяви един от авторите на изследването Джойс Кимутай.

Комбинацията от студен въздух над Алпите и топъл над Средиземно и Черно море е необичайна, но изменението на климата прави подобни бури по-интензивни и по-вероятни.

Според доклада се очаква подобна буря да се случва веднъж на всеки 100 до 300 години в днешния климат със затопляне с 1,3 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.