Проливни дъждове предизвикаха тежки наводнения, които потопиха под вода южната и централната част на Босна и Херцеговина, съобщава балканската редакция на Радио "Свободна Европа“ и македонската информационна агенция "Макфакс“.

Близо до извора Комадино, недалеч от Ябланица, пътят е напълно изчезнал заради порои и свлачища, които са погълнали терена. Снимка, изпратена до Index.hr от читател, показва железопътните релси, които висят във въздуха, докато водата отмива почвата под тях.

Малко по-рано Планинската спасителна служба на Ябланица призова жителите да призоват за помощ, а пожарникарите с общи усилия се опитват да спасят застрашените от наводненията, причинени от проливните дъждове през нощта. Потвърдено е, че Ябланица е напълно блокирана.

"От полицията ни съобщиха, че е блокирана и железопътната връзка. В момента не можете да влезете или излезете от Ябланица. Стационарните телефони работят, но мобилните нямат сигнал“, казват от службата.

Заради тежките наводнения и свлачища е застрашено населението, а според наличната информация има голям брой ранени и изчезнали.

Също така движението в южната част на страната е значително затруднено, множество пътни маршрути са напълно блокирани, а единственият начин да се стигне от Сараево до Мостар е през Централна Босна и Херцеговина.

Освен войници от въоръжените сили на Босна и Херцеговина, в издирвателно-спасителната операция са се включили и британски специални сили, които провеждат обучение в страната.