Руската армия постоянно използва касетъчни боеприпаси във войната срещу Украйна. Сега обаче Въоръжените сили на страната също разполагат с такива снаряди и "идва време за разплата за всичко“, подчерта говорителят на Източната групировка войски на ВСУ Сергей Череватий в ефира на телемаратона, предава РБК-Украйна.

"Руснаците постоянно използват касетъчни боеприпаси. Това се превърна в практика за тях. Започвайки от войната срещу Ичкерия, в Сирия, от началото на "хибридната война“ през 2014 г. и след това пълномащабно нахлуване през 2022 г.“, отбеляза Череватий.

Той подчерта, че руската армия постоянно е използвала касетъчни боеприпаси и сега това не е изключение.

"На първо място, те удрят с тях от реактивни системи като "Смерч“ и "Ураган“. Поразяват нашите позиции и мирни градове с касетъчни боеприпаси. Следователно идва времето за разплата за всичко. Благодарение на нашите партньори ще имаме възможност да се справим адекватно с тях, за да отговорим“, заключи Череватий.

Миналата седмица държавният глава на САЩ Джо Байдън обяви, че е взел "трудното решение“ да одобри предаването на спорните боеприпаси на украинските военни. В четвъртък украински генерал потвърди пред американския телевизионен канал CNN, че страната е получила обещаните касетъчни боеприпаси от САЩ.

"Току-що ги получихме, все още не сме ги използвали, но те могат радикално да променят ситуацията [на бойното поле]“, заяви командирът на оперативно-стратегическата група войски "Таврия“ генерал Александър Търнавски в интервю с кореспондент на телевизията.

По-късно потвърждение за доставката на спорните снаряди дойде и от Пентагона.