От 17 до 19 юли кардинал Матео Дзупи, архиепископ на Болоня и председател на Италианската епископска конференция е във Вашингтон като пратеник на папа Франциск за обсъждане на мирната мисия в Украйна. Това съобщи пресцентърът на Ватикана.

Кардинал Матео Дзупи е придружаван от служител на Държавния ватикански секретариат. "Посещението се провежда в контекста на мисията за насърчаване на мира в Украйна  и има за цел обмен на идеи и мнения относно настоящата трагична ситуация, както и да подкрепи хуманитарни инициативи за облекчаване на страданието на най-засегнатите и крехки хора, особено децата“, се посочва в изявлението на Светия престол.

Мисията в Киев и Москва

Кардинал Дзупи посети Киев на 5 и 6 юни и Москва на 28 и 29 юни. В Киев Дзупи проведе поредица от срещи, включително с президента Владимир Зеленски и с Дмитро Лубинец, украинският парламентарен комисар по правата на човека, както и с членове на Съвета на църквите и религиозните организации. В Москва, папският пратеник не се срещна с президента Владимир Путин, но имаше дълъг разговор с Юрий Ушаков, помощник на президента на Руската федерация по въпросите на външната политика и след това с Мария Лвова-Белова, комисар на президента на Руската федерация по въпросите на външната политика и правата на детето. И при двете срещи бе подчертан хуманитарният аспект на инициативата, както и необходимостта за постигане на така желания мир. По време на визитата в Русия, кардиналът се срещна с Конференцията на католическите епископи на Русия, а в присъствието на свещеници, посланици и представители на Министерството на външните работи, отслужи тържествена литургия в катедралния храм на архиепархията Божия Майка в Москва.