Вероятното участие на изборите за президент на САЩ на Робърт Ф. Кенеди-младши като независим кандидат може да усложни надпреварата през 2024 г., като отнеме гласовете на демократа Джо Байдън или републиканеца Доналд Тръмп в критични щати, пише Reuters.

Кенеди, екоактивист, противник на ваксините, издънка на могъщото политическо семейство и син на сенатор Робърт Ф. Кенеди, се очаква да обяви във Филаделфия на 9 октомври, че ще отхвърли предизвикателството си към президента Байдън за номинацията на Демократическата партия , и вместо това ще се кандидатира като независим кандидат.

Двупартийната система на демократи и републиканци доминира президентската политика повече от век, но кандидати от трети партии са повлиявали на резултата в миналото.

Успехът на Байдън или Тръмп, бившият президент, който е фаворит за номинацията на своята партия през 2024 г., може да се сведе до хиляди избиратели в шепа критични щати, включително Пенсилвания, Мичиган, Джорджия и Аризона. Независимите избиратели, тези, които не са регистрирани в нито една от партиите, вероятно ще бъдат решаващ фактор в Аризона и други.

Поддръжниците с дълбоки джобове и известното име на Кенеди, съчетани с липсата на широк ентусиазъм към Байдън и Тръмп, биха могли да му помогнат да вземе гласове от съответните им партии.

"Нашето безпокойство относно всички трети страни е, че подкрепата на Доналд Тръмп е ограничена – той е доста под 50% – но много стабилна“, казва Мат Бенет, съосновател на Third Way, ляво ориентирана политическа стратегическа фирма. "Избирателите, които неохотно биха избрали Байдън в директна битка с Тръмп, може да се възползват от шанса да гласуват за Кенеди, дори и да не знаят много за него“.

Някои от публичните позиции на Кенеди са повече в съответствие с поддръжниците на Тръмп, които са възприели антиваксинационни и конспиративни теории, отколкото с центристката и ляво ориентирана база на Байдън. Проучванията на общественото мнение, събрани от FiveThirtyEight, показват, че Кенеди се харесва повече на републиканците, отколкото на демократите с голяма разлика.

Републиканските стратези казват, че виждат предимства и недостатъци в присъствието на Кенеди в надпреварата.

"Това със сигурност може да източи някои гласове от Тръмп, но със сигурност ще навреди на Байдън много повече“, казва републиканският стратег Форд О'Конъл, който твърди, че избирателите на Тръмп са по-ентусиазирани от тези на Байдън.

Кампанията за преизбиране на Байдън през 2024 г. отказа коментар. Кампанията на Тръмп не отговори веднага на искане за коментар.

Кенеди има по-висок рейтинг на благосклонност от Тръмп или Байдън, показва проучване на Reuters/Ipsos от септември, като 51% от анкетираните имат благоприятно мнение за него в сравнение с 45% за Байдън и 40% за Тръмп. Но Байдън води пред Кенеди с 50 пункта в социологическите проучвания, проследяващи надпреварата за номинация на Демократическата партия, според средните данни на RealClearPolitics.

На 69 години Кенеди може да се хареса на американците, които търсят по-млад кандидат от Байдън, на 80, и Тръмп, на 77. Около 86% от американците казват, че вярват, че границата за президент трябва да бъде възраст 75 или по-малко, сочи проучване на Reuters/Ipsos миналия ноември показа.

Няколко комитета за политическо действие вече са събрали милиони за кампанията на Кенеди и той има подкрепата на популярни десни подкастери и някои холивудски звезди. Женен е за актрисата Черил Хайнс.