На учредителното си събрание Националният съвет на Австрия избра кандидат от крайнодясната "Партия на свободата на Австрия“ за свой председател – за първи път в историята, съобщава националният ежедневник Der Standard.

Валтер Розенкранц получи 100 от 162 валидни гласа. Фракцията на партията на Херберт Кикл има 57 гласа и не е ясно кои са другите, подкрепили кандидатурата, тъй като вотът бе таен.

Депутатите положиха клетва, след което започнаха първото си заседание след парламентарните избори през септември, на които "Партията на свободата на Австрия“ спечели най-много гласове.

Розенкранц, политик и юрист, е член на Националния съвет от "Партията на свободата на Австрия“ в продължение на 11 години. Той бе председател на парламентарната група на партията от 2017 до 2019 година и неин лидер в провинция Долна Австрия. През 2019 година той стана един от тримата национални омбудсмани на Австрия.

Важна тема в парламентарния дебат в четвъртък бе бъдещото съставяне на правителството. Кикл разкритикува факта, че досегашният канцлер Карл Нехамер, а не той, като представител на партията, получила най-много гласове, е получил правителствения мандат.