България и Република Северна Македония (РСМ) продължават активния диалог по т.нар пакет от политически въпроси и за засилване на сътрудничеството в областите, определени с работните групи в съответствие с предвидената динамика, която да отключи пътя за евроинтеграция на Скопие, обобщава македонският телевизионен "Канал 5".



Четвъртият кръг от експертни разговори между екипите на министерствата на външните работи на Република Северна Македония и Република България, участващи в диалога по отворени политически въпроси, се проведе в петък в София в конструктивна и открита атмосфера.



Според МВнР на РСМ на срещата са разгледани последните предложения, изпратени миналата година от Скопие в отговор на предложенията на българската страна, представени на третия кръг от експертни консултации, проведен през септември миналата година в Скопие.



"Екипите на министерствата на външните работи потвърдиха ангажимента си да подкрепят активен диалог, насочен към намиране на взаимно приемливи решения на ключови въпроси от двустранния политически дневен ред, съобщиха от македонското МВнР и обявиха, че в най-скоро време ще се проведе следващия кръг от експертни разговори в Скопие.



Петъчната среща беше договорена от външните министри на РСМ и България Буяр Османи и Теодора Генчовска по време на съвместно междуправителствено заседание на двете страни, проведено на 25-ти миналия месец. Двамата са се съгласили, че в духа на усилията за създаване на нова положителна динамика е необходимо интензивно да продължат разговорите по т.нар. пакет от политически въпроси.

Министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски, помолен в петък да коментира някои изявления на членове на Смесената историческа комисия с България, както и новия подход чрез диалог на новосформираните работни групи между двете страни, каза, че политиците трябва да бъдат оставени да разговарят по политическите въпроси, а историците по историческите въпроси.



"Историците работят по методика, пд ръководството на двамата съпредседатели. Политическите въпроси са предмет на разговори между външните министерства. Те имат среща днес в София и когато комисиите имат какво да кажат, от тях зависи да го направят заедно. Що се отнася до историческата комисия, историците трябва да бъдат оставени да дават изявления според тяхната методология, политиците да говорят по политическите въпроси, историците да говорят по историческите въпроси, каза Ковачевски, отговаряйки на въпроси на журналистите.



Междувременно българският външен министър Теодора Генчовска каза преди срещата на експертно ниво между външните министерства на двете страни в София, че България иска пълно прилагане на Споразумението за добросъседство от 2017 г. и зачитане на правата на българите.



Според Генчовска България ще продължи да подкрепя, както тя твърди, "законното искане на българите в Северна Македония да бъдат включени наравно с всички останали народи в нейната Конституция", предаде кореспондентът на МИА от София.

Превод и редакция: Юлиян Марков