Канадският министър-председател Джъстин Трюдо обяви в понеделник 100-процентни мита върху вноса на китайски електромобили, с което се присъедини към мерките на САЩ, целящи да отблъснат потока от китайски субсидирани от държавата автомобили в Северна Америка, предава France24.

Обвинявайки Китай - един от най-големите износители на електрически превозни средства в това, че "не играе по същите правила като другите държави" в области като екологичните и трудовите стандарти, той също така обяви 25-процентна допълнителна такса върху вноса на стоманени и алуминиеви продукти от Китай.

През последните месеци Съединените щати и Европейският съюз наложиха мита върху китайските електромобили съответно в размер на 100 % и 38 %.

В канадската автомобилна индустрия работят над 125 000 души, а Отава е вложила милиарди долари в подкрепа на прехода към електрически превозни средства и заздравяване на местната верига за доставки на батерии.

Нейната стратегия - която привлича със субсидии Goodyear Tire, Honda, Stellantis, Volkswagen и други - следва тази на съседните Съединени щати, чийто Закон за намаляване на инфлацията предостави множество стимули за екологичната индустрия.

Отава също така блокира нови китайски инвестиции в своя сектор за добив на критични минерали.

На пресконференция в Халифакс, на атлантическото крайбрежие на Канада, Трюдо заяви, че свръхпроизводството на китайски електромобили и големите държавни субсидии за автомобилния му сектор "изискват от нас да предприемем действия".

"Освен ако не искаме да се впуснем в надпревара към дъното, трябва да се изправим и точно това правим", заявява той. В свое изявление правителството нарече митата отговор на "тази изключителна заплаха".

Допълнителната такса за електромобили, в допълнение към съществуващите вносни мита от 6,1 %, ще бъде наложена от 1 октомври на китайски електрически и някои хибридни пътнически автомобили, камиони, автобуси и микробуси за доставки.

Освен това Отава ще ограничи правото на стимулиране на електромобилите до тези, произведени в държави, с които Канада има споразумения за свободна търговия, което ще изключи Китай.

Нейната допълнителна такса върху вноса на стоманени и алуминиеви продукти от Китай ще влезе в сила на 15 октомври.