Украйна може да използва дарени от Канада танкове и бронирани машини на територията на Русия, съобщи Министерството на националната отбрана на Канада, предава CBC News.

Изявлението идва в момент, когато сред военните експерти нарастват спекулациите за това колко дълго Украйна може да остане в настъпление в руската област Курск - и за дългосрочното въздействие на изненадващото трансгранично нахлуване върху дългогодишната война.

Канада е дарила осем танка Leopard 2A4, няколко десетки бронирани машини за бойна поддръжка и стотици бронирани патрулни автомобили, както и няколко гаубици M-777.

Новинарски кадри, заснети от CNN по украинската граница в четвъртък, показаха как патрулна машина Senator канадско производство преминава в Русия.

"Украинците знаят най-добре как да защитават родината си и ние сме решени да подкрепим техния капацитет", заявява в изявление за медиите Андреа-Ан Пулен, говорител на министерството на отбраната.

"Канада не поставя географски ограничения за използването на военното оборудване, което даряваме на Украйна", допълва той.