Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заявява, че Великобритания трябва да покаже "силно лидерство", тъй като "светлините на глобалното табло мигат в червено". Камерън коментира американските и британски атаки срещу йеменските бунтовници в интервю за Sky News.

Според министъра на външните работи на Великобритания непредприемането на военни действия срещу хутите би довело до "още атаки" в Червено море.

Тази седмица британските военни участваха в съвместна операция в Йемен заедно със САЩ в отговор на посегателствата срещу международната търговия по ключовия морски път - последвани от нова атака от страна на САЩ в петък вечерта.

Камерън заявява, че действията на хутите са "на практика терористични атаки", и добавя: "Ако не се предприемат действия срещу хутите в Червено море, ще станем свидетели на още нападения."

Той отбелязва, че правителството би било готово да се включи в по-нататъшни военни действия, като заявява, че Обединеното кралство е "показало, че сме готови да последваме думите и предупрежденията с действия".

Камерън също така предупреждава: "Трудно е да си представим време, когато в света е имало толкова много опасности, несигурност и нестабилност.

"Светлините мигат в червено на глобалното табло и това, от което се нуждаем в този момент, е силно лидерство и план, а точно това имаме с министър-председателя и екипа му."

Външният министър защитава и първоначалния отговор на нападенията срещу кораби в Червено море, като заявява, че от ноември насам са станали 26 инцидента, включително нападение срещу HMS Diamond, при което хутите са използвали над 20 дрона и ракети.

Запитан за опасенията, че военната операция може да доведе до увеличаване на напрежението в Близкия изток, външният министър коментира: "Какви са последиците от това да не се действа?

"Изтърпяхме почти два месеца на непрекъснати нападения, отправяхме предупреждение след предупреждение и, честно казано, в крайна сметка това не даде резултат и броят на нападенията се увеличаваше, а тежестта им се увеличаваше.

"Така че бездействието също е политика и това беше политика, която не работеше."

Говорител на йеменските въоръжени сили в контролираната от хутите северна част на страната заяви в телевизионно изявление, че бомбардировките "няма да останат без отговор и без наказание" - заявявайки, че това няма да възпре подкрепата им за палестинците на фона на войната на Израел в Газа.

Камерън отрече каквато и да е връзка между нападенията в Червено море, като заяви, че действията са "напълно отделни".

Въпреки това бившият директор на MI6 сър Ричард Диърлав също коментирайки пред Sky News, заявява, че ударите са "неизбежно" свързани с конфликта между Израел и ХАМАС.

"Ако човек е рационален в анализа, аз съм съгласен с Дейвид Камерън, че свободата на корабоплаването е различен въпрос от Газа, но на арабската улица не мислят така", заявява той.

"Неизбежно има връзка. Те ще окажат въздействие върху целия район."