Палатата на представителите на САЩ одобри законопроект за извънредна помощ за Израел на стойност 14,3 милиарда долара, пише CNN.

Отбелязва се, че в този проект не се споменава Украйна, въпреки искането на Байдън да комбинира помощта за Израел и Киев.

По време на гласуването в Камарата на представителите на САЩ проектът беше подкрепен от 226 членове на камарата. Против са гласували 196 души.

Демократите призоваха за обединяване на помощта за Израел, Украйна, Тайван и границата с Мексико. Отбелязва се, че в Сената има двупартийна подкрепа за помощта за Израел и допълнителна подкрепа за Украйна, но в Камарата на представителите много републиканци се противопоставят на подобна стъпка, което създава разногласия между двете камари на Конгреса.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че горната камара "няма да разгледа това дълбоко погрешно предложение на републиканците в Камарата на представителите“.

"Вместо това ще работим заедно върху нашия двупартиен пакет за спешна помощ, който включва помощ за Израел, Украйна, конкуренция с китайското правителство и хуманитарна помощ за Газа“, подчерта той.

Байдън по-рано обеща да наложи вето на този законопроект, ако бъде приет.