Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис си осигури подкрепа от мнозинството от делегатите на Националната конвенция на Демократическата партия, което вероятно ще гарантира, че тя ще стане кандидатът на партията за президент следващия месец, според множество източници, предава Reuters.

Президентът Джо Байдън подкрепи Харис в неделя, когато той се оттегли от надпреварата на фона на въпроси относно възрастта и здравето му. Той обеща да остане на поста президент до края на мандата му на 20 януари 2025 г.

Проучване на Associated Press сред делегати показа, че Харис има подкрепата на 2538 делегати, много повече от 1976, необходими за спечелване на вота на делегатите през следващите седмици. Председателят на Националния комитет на Демократическата партия Хайме Харисън заяви в понеделник, че партията ще представи кандидат за президент до 7 август.

Делегатите все още можеха да променят мнението си преди 7 август, но никой друг не получи гласове в проучването на AP и 57 делегати заявиха, че не са решили.