Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис и нейният кандидат за вицепрезидент Тим ​​Уолц направиха първата си публична поява заедно, съобщава Sky News.

Губернаторът на Минесота беше потвърден като избор на Харис във вторник и само часове по-късно двамата се появиха заедно на митинг във Филаделфия.

Говорейки пред шумна тълпа от над 10 000 души в университета Темпъл, Уолц се представи на избирателите на Демократическата партия и на широката американска общественост.

Той разказа как е израснал в малък град в Небраска, служил е в Националната гвардия на американската армия, става учител по социални науки и футболен треньор, преди да влезе в политиката.

Описвайки времето си в Конгреса Уолц отбеляза, че е научил изкуството на компромиса, работейки в различни партии, "без да прави компромис с убежденията си“.

Посочвайки 60-годишният политик, Харис издига губернатор от Средния запад, военен ветеран и поддръжник на профсъюзите, който помогна за въвеждането на амбициозна демократична програма за неговия щат, включително широкообхватна защита на правата на аборт и щедра помощ за семействата.

Изборът също така показва надеждите на Харис да укрепи позицията на кампанията си в горния Среден Запад - критичен регион в президентската политика.

Два щата в региона, Мичиган и Уисконсин, гласуваха за Тръмп през 2016 г. Независимо че Байдън успя да си върне и двата щата през 2020 г., това беше с разлика от съответно само 2,78% и 0,63%.

По време на митинга Уолц сподели историята за това как той и съпругата му са използвали ин витро оплождане, за да заченат дъщеря си Хоуп.

Той противопостави подкрепата на демократите за по-широк достъп до здравеопазване с републиканската партия, която според него вече не се интересува от защитата на американските свободи.

Уолц също похвали съперника си за номинация за вицепрезидент Джош Шапиро във встъпителните бележки на речта си, докато се противопостави на Доналд Тръмп, когото предупреди, че "само ще ни върне назад“.

"Неговият съотборник [Джей Ди Ванс] споделя неговата опасна и ретроградна програма за тази страна... и трябва да ви кажа, че нямам търпение да обсъждаме този човек“ отбеляза той.

По-рано 59-годишната Харис заяви: "Тим Уолц беше учителят и менторът, който всяко дете в Америка мечтае да има и който всяко дете заслужава. Това е вицепрезидентът, който Америка заслужава“

Тя изброи отличията на Уолц, включително неговите очевидни умения като стрелец, печелейки двупартийно състезание по стрелба на Конгреса година след година.

Тя добави: "Ние сме аутсайдери в тази президентска надпревара. Но имаме инерция и знам точно срещу какво се изправяме. Тази кампания, нашата кампания, не е просто борба срещу Доналд Тръмп. Нашата кампания, тази кампания, е борба за бъдещето“.

Мястото на първия им митинг, в Пенсилвания, се смята за може би най-критичният щат в това, което се очаква да бъде разгорещен избор между двете големи партии.

Изборът на Харис за кандидат-вицепрезидент получи похвала от идеологически различни законодатели, включително прогресивния представител Александрия Окасио-Кортес и независимия сенатор Джо Манчин.

Новината беше приветствана и от бившия президент Барак Обама, който описа как "отличителната черта на Тим е способността му да говори като човешко същество и да се отнася към всички с приличие и уважение".