Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис официално се съгласи да се кандидатира за президентската номинация на Демократическата партия, съобщава CNN. Това се случи в последния ден от Националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго.

"От името на хората, от името на всеки американец, независимо от партията, расата, пола или езика, на който говори баба ви. От името на майка ми и всеки, който някога е предприел собственото си невероятно пътуване. От името на американци като тези, с които съм израснала - хора, които работят усилено, преследват мечтите си и се грижат един за друг. От името на всички, чиято история може да се пише само в най-великата държава на Земята. Приемам вашата кандидатура за президент на Съединените американски щати“, заяви Харис, докато публиката избухна в аплодисменти.

Освен това по време на речта си вицепрезидентът се обърна към републиканците, които се съмняват в целесъобразността да се гласува за нея. Политикът обеща да стане "президент на всички американци".

CNN добави, че Харис е първата чернокожа жена и първата американка от азиатски произход, която води листа на голяма партия. Ако спечели, тя ще стане първата жена и индийски американски президент.