Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис получи подкрепата на 99 процента от делегатите по време на онлайн гласуването на Националната конвенция на Демократическата партия за кандидатурата си на президентските избори в САЩ, съобщава Associated Press.

Партията обяви миналата седмица, че Харис има подкрепата на достатъчно делегати, за да стане кандидатът за президент на Демократическата партия на изборите на 5 ноември. Вицепрезидентът беше единственият кандидат в електронното гласуване и номинацията й сега трябва да бъде официално потвърдена от конгреса, който започва на 19 август.

Гласуването трябваше да се проведе, след като действащият президент Джо Байдън, който спечели партийните първични избори, оттегли кандидатурата си от президентската кампания през юли. Около 4500 делегати на Националния конгрес на Демократическата партия започнаха да гласуват за номинацията на Харис чрез защитен имейл в четвъртък и гласуването продължи до понеделник вечерта.

Харис все още не е избрала своя кандидат-вицепрезидент, но се очаква да го направи скоро, може би още днес. Според Reuters тя е стеснила списъка с кандидати за своя вицепрезидент до двама - губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро и губернаторът на Минесота Тим Уолц.

Последните социологически проучвания показват, че вицепрезидентът на САЩ е рестартирал президентската надпревара благодарение на подкрепата на демократите, младите и чернокожи гласоподаватели, които стават все по-активни и има вероятност да гласуват, и жените, които вярват, че тя ще направи повече, за да защити техните интереси.