Съдът издаде тежки присъди в понеделник в края на един от най-големите съдебни процеси срещу мафията в Италия, насочени към престъпната група "Ндрангета“ в сърцето й в южния регион Калабрия, пише Reuters.

Според агенцията, "Ндрангета“ е изместила сицилийската "Коза Ностра“ и неаполитанската "Камора“ като най-мощната мафиотска организация в страната и се е разпространила в Европа и останалия свят. Ето няколко факта за страховитата група.

Произход, отвличане на знаменитости и кокаин

"Ндрангета“ произхожда от Калабрия, бедния южен регион на върха на ботуша на Италия. Смята се, че името й идва от древногръцките думи "andros" и "agathos", което означава смел или доблестен мъж.

Тя се разширява значително от 1970-те години нататък, когато реинвестира пари от откупи от отвличания - една от основните й дейности по това време - в обществени проекти и трафик на наркотици, особено кокаин.

"Ндрангета“ отвлече десетки високопоставени жертви, включително знаменитости като Джон Пол Гети III, издънката на петролната фамилия на САЩ, отвлечен в Рим през 1973 г. и държан затворник пет месеца в калабрийските планини.

Дясното ухо на Гети беше отрязано, за да се окаже натиск върху семейството му да плати обявените 3 милиона долара - история, която беше екранизирана във филма на Ридли Скот "Всичките пари на света" и в телевизионния сериал на Дани Бойл "Доверие".

Власт и богатство

В двугодишен доклад италианската дирекция за разследване на борбата с мафията (DIA) нарече "Ндрангета" "абсолютно доминиращата сила в престъпния свят".

Силата й се крие в способността да разчита на традиционната кланова и семейна лоялност, като същевременно има "максимална гъвкавост" при проучване на нови бизнес възможности в легалната и нелегалната икономика, казат от DIA

През 2008 г. италианската изследователска група Eurispes оцени годишния оборот на "Ндрангета" на удивителните 44 милиарда евро, около 3% от брутния вътрешен продукт на Италия по това време.

Оттогава оценката се оспорва от някои експерти, но повечето са съгласни, че калабрийската мафия е изключително мощна и богата, до голяма степен благодарение на ролята си на основен контрабандист на кокаин от Латинска Америка за Европа.

DIA посочват, че мафията печели пари и от незаконен трафик на отпадъци, рекет и лихварство, като обикновено предлага кредити на затруднени бизнеси и след това постепенно поема контрола над тях.

Глобално разпростиране

Известно е, че Ндрангета има установено присъствие до Канада и Австралия, както и в по-голямата част от Западна Европа, с местни клетки, които обикновено поддържат силни връзки с родината си в Калабрия.

Италианските прокурори и следователи редовно се оплакват, че европейските им колеги подценяват степента, до която калабрийската мафия е проникнала в техните страни, и казват, че всички държави от ЕС трябва да копират строгите антимафиотски закони на Италия.

Полицията в цяла Европа арестува повече от 100 души през май при репресивна акция, насочена към групата, като заподозрените са обвинени в трафик на наркотици и оръжия с партньори в Латинска Америка. Твърди се, че мрежата е използвала китайски парични брокери в Италия и Колумбия, за да помогне за преместването на средства за плащане на сделки с наркотици.