Глобалният срив на операционната система (ОС) Windows възпрепятства функционирането на банки, авиокомпании, медии и други индустрии по света. Проблеми бяха докладвани от няколко банки и компании в САЩ, Австралия, Индия, Обединеното кралство и държави от Европейския съюз. "Фокус“ събра основното по темата:

Летища и авиопревозвачи

Повреда в облачната платформа за съхранение Microsoft Azure причини отмяната на поне 130 полета и закъснения на над 200 други на американски авиокомпании, съобщи  телевизионният канал CNN.

Международното летище "Берлин Бранденбург“ (BER) спря операциите си поради технически проблеми. Самолетите там не могат нито да излитат, нито да кацат, съобщи вестник BILD, позовавайки се на представител на летището.

Проблемите в Microsoft засегнаха операциите на нидерландското летище "Схипхол“ и международното летище в Единбург.

Сред компаниите, засегнати от критичната грешка, е ирландският авиопревозвач Ryanair.

Turkish Airlines също докладва за проблеми с резервирането на билети и чекирането за полети.

Повреда в облачната платформа за съхранение на Microsoft Azure е причинила широко разпространени закъснения на полети в Индия, според местните авиокомпании IndiGo, Akasa Air и SpiceJet.

На много летища в Индия вече има дълги опашки, като полетите се бавят с няколко часа. Служителите на авиокомпанията регистрират пътниците ръчно.

SAS Airlines съобщи за проблем с резервационната система.

Air France съобщи за забавяне на свързващите полети.

Испанският летищен оператор Aena докладва възможни закъснения на полети.

Въздушните превозвачи и летищата в Япония също са изправени пред проблеми с нормалния режим на работа.

Lufthansa обяви възможни ограничения на достъпа до профили и резервации.

Други компании

Около 30% от ресторантите McDonald's в Япония са спрели работа заради неизправност на касовите апарати, съобщи информационната агенция Kyodo.

Проблеми възникнаха в работата на голямата украинска служба за доставка Novaya Poshta, мобилния оператор Vodafone, Sense Bank (Sense Bank, бивша Alfa Bank Ukraine) и виртуалната банка monobank.

Британският телевизионен канал Sky News спря да излъчва на живо.

Сривът в услугите на Microsoft предизвика проблеми в работата на банките и платежните системи в Австралия и Нова Зеландия, съобщи порталът Crisis24. По данни на медията клиентите на няколко банки, включително National Australia Bank, Bendigo Bank, Commonwealth Bank of Australia, Bank of New Zealand и ASB Bank изпитват смущения в интернет и мобилното банкиране, както и в електронните плащания.

Пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Израел съобщи за проблеми в работата на болничните компютърни системи.

Сривът частично засегна Лондонската фондова борса.

Най-голямата банка в Южна Африка Capitec съобщи за прекъсване на обслужването на фона на срива в световен мащаб.

Пациентите в Обединеното кралство не могат да си записват час при лекари в резултат на сериозния технологичен проблем, съобщава BBC. Отбелязва се, че проблеми се наблюдават и в кафенета и ресторанти, където посетителите не могат да плащат с карта.

Сривът е засегнал функционирането на информационните системи на организационния комитет на Олимпийските игри, съобщи вестник Le Parisien.

Причини

Причината за масовия срив е критична грешка при зареждане на устройства с операционна система Windows, известна като "син екран на смъртта“ (BSOD), съобщи американският портал The Verge.

Проблемът е причинен от последната актуализация на софтуера за сигурност от CrowdStrike. Устройствата и сървърите, на които е инсталиран, "излизат офлайн и преминават в безкраен цикъл на рестартиране“.

Разследване и версии за случилото се

Правителството на Обединеното кралство не смята технологичния провал за кибератака, съобщи Reuters, позовавайки се на източници.

Националният координатор за борба с тероризма и сигурността и Националният център за киберсигурност в Нидерландия разследват причината за техническата повреда, която засегна летища, болници и автобусни линии, съобщи телевизионният канал NOS.

Министърът на транспорта на Турция Абдулкадир Уралоглу заяви, че техническите проблеми не са причинени от кибератака.

Френската национална агенция за сигурност на информационните системи (ANSSI) също не смята глобалния срив на услугите на Microsoft за кибератака, пише вестник Le Parisien, позовавайки се на изявление на агенцията. Допълва се, че нейните "специалисти са мобилизирани за идентифициране и подкрепа на френски организации, засегнати от срива, както и за определяне на причините за него“.

Реакция на Microsoft и CrowdStrike

Microsoft отбелязва постепенно стабилизиране на ситуацията и след многобройни оплаквания за проблеми с достъпа до услугите на компанията, работата по отстраняването им продължава.

Американският разработчик на решения за информационна сигурност CrowdStrike потвърди наличието на връзка между неговия софтуер и глобалния срив в операционната система Windows и увери, че работи за отстраняването на проблема, съобщи американският телевизионен канал CNBC.