Лидерът на управляващата в Полша "Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински представи програмата на партията си пред медиите в станата. Тя е амбициозна и замислена за поне два мандата на власт, а в основата й е заложено Полша да се превърне в значима държава, която да "изпревари“ Германия, отбеляза Radio ZET.

Настоящият вицепремиер на Полша поясни пред журналистите, че партията му планира да представи цялостната си програма до есента. "Искаме да я подготвим правилно“, обясни той. На въпрос към какво ще е насочена предизборната програма на ПиС, вицепремиерът отговори, че от една страна тя ще диагностицира сегашната ситуация в страната, а от друга страна ще обобщава успехите и постиженията й – "наистина имаше много от тях“.  Но, продължава Качински, и това вероятно ще бъде най-интересното – "нашата програма ще бъде проектирана за следващите осем години, тъй като се нуждаем от по-дългосрочна перспектива".

На забележката, че звучи така, сякаш ПиС иска да управлява сама не един, а още два мандата, вицепремиерът отговори: "Да, искаме това, а дай Боже и по-дълго“.

"В нашата програма ще обърнем внимание на отделните сектори на икономиката, тяхното бъдеще, как трябва да се развиват. Като цяло нашата програма ще бъде насочена към това, че през следващите осем години Полша ще заеме забележимо по-високи позиции във всички европейски и световни класации спрямо днес“, подчерта той.

"Искаме икономическите показатели да бъдат отразени в стандарта на живот на обикновените поляци. Днес ние имаме 80% от средния БВП в Европейския съюз, но що се отнася например до стандарта на живот, сме на 86%, в това отношение сме пред Чешката република. Ние сме на път да настигнем много западноевропейски страни, но трябва да бъдем последователни и да останем на курса", увери Качински.

"Не е нужно пътуването да е дълго... Нашата цел е (...) да достигнем нивото на Германия и дори онези страни, които са по-богати от Германия. Всичко това е съвсем реалистично, защото имаме съответния потенциал. Но трябва да положим усилия в различни области, от образованието, от нивото, от което зависи развитието на икономиката и нейната производителност, от насърчаването на инвестициите до укрепването на полските въоръжени сили“, обясни лидерът на ПиС.

Той също така заяви, че "всичко това вече се случва“, но "изисква много усилия“. "Уверени сме, че ще се справим с всичко това, ако получим обществена легитимност“, подчерта политикът.

"И накрая, идва последната част от програмата, която се отнася до по-далечен етап от нашата бъдеща история, до следващите десетилетия. Състои се от два раздела: ретроспекция, която се занимава с това, което наричаме "ново придобиване на Полша“. Това правят, например, в момента германците, възстановяват различни паметници, унищожени по време на Втората световна война. Ние искаме Полша в бъдеще - въпреки че това е наистина далечна перспектива - да изглежда така, сякаш не е имало нито Втора световна война, нито дори Първата световна война“, обяви вицепрезидентът.

По думите му втората част на програмата "е обещаващ елемент по отношение на по-нататъшното развитие на съвременната икономика“. "Трябва да използваме интелектуалните способности на поляците, особено на младите, в това отношение имаме много голям потенциал. Искаме най-накрая да им намерим приложение, така че младите хора да не отиват в чужбина и да правят неща, които са под възможностите им“, добави лидерът на партията.

"В обобщение, от една страна, това ще бъде призив към полската история и нашите ценности, а от друга страна, движение към създаването на най-модерната икономика в Европа, която ще предизвиква уважението на другите държави... Не казвам, че имаме шанс да влезем в групата на Г-7, но нека ви напомня, че 38-милионната Канада е в тази група“, отбеляза Качински.

Според политика "Полша наистина може да бъде много значима държава, което ще повлияе на положението на всеки поляк както тук в Полша, така и когато е в чужбина... Както показаха последните осем години от нашето управление, това са доста изпълними задачи, само че трябва да получим подходящ мандат от обществото. Въпреки че разбираме, че има различни сили, включително външни, които правят всичко възможно това да не се случи“, заключи вицепремиерът на страната.