Правителството на Доналд Туск полиучи вот на доверие в парламента в Полша, съобщава Reuters, като уточнява, че кабинетът му е бил подкрепен от 248 депутати, "против“ са гласували 201.

Вотът се проведе часове, след като Туск представи министрите в своя кабинет и изложи приоритетите на правителството в реч пред Сейма. Гласуването обаче се забави, тъй като депутат от крайната десница използва пожарогасител, за да изгаси свещи, запалени в парламента по повод Ханука, с което предизвика суматоха и скандал, предаде Associated Press.

Туск и неговия кабинет ще положат официално клетва пред президента на Полша Анджей Дуда в сутрешните часове на днешния ден.

Доналд Туск бе премиер на Полша и в периода 2007-2014 година и зае отново поста в понеделник, след като вече бившият министър-председател на страната Матеуш Моравецки не успя да получи вот на доверие в парламента. На изборите на 15 октомври партията "Право и справедливост“ спечели най-много гласове, но не успя да получи абсолютно мнозинство. Центристката "Гражданска коалиция“, оглавена от Доналд Туск, партията "Трети път“ и формацията "Левица“ получиха общо 248 места в 460-членния парламент.

В речта си пред Сейма Туск обеща при неговото управление Полша да стане "лидер в ЕС“ чрез добро сътрудничество. "Колкото по-силна е европейската общност, толкова по силни и по-суверенни сме ние“, увери той пред депутатите.