Щурмови самолети Су-25СМ и щурмови и разузнавателни хеликоптери Ка-52 от групата войски "Център“ на Руската Федерация са нанесли серия удари по позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на Лиманско направление. Това съобщиха за ТАСС от руското министерство на отбраната.

"При изпълнение на задачи пилотите се подпомагат от усъвършенствани контролери на самолети, които издават целеуказания за бойно използване на авиационни оръжия, а също така визуално наблюдават унищожаването на целта на противника. Екипажите на щурмови самолети и вертолети от групата, летящи на най-ниската възможна височина не повече от 25 м и заобикаляйки терена, извършиха пускове на 80-мм авиационни неуправляеми ракети, изпълнявайки прийома кабрироване“, поясняват от ведомството.

Както уточни руското министерство на отбраната, след попадение в целта пилотите извършват противоракетен маневра, придружена от освобождаване на топлинни капани.

Щурмови самолет Су-25

Су-25 (по кодификацията на НАТО - Frogfoot) е предназначен за пряка поддръжка на наземни подразделения денем и нощем, както и за унищожаване на обекти със зададени координати денонощно при всякакви метеорологични условия. Най-често срещаните модификации на този самолет в руските въоръжени сили са Су-25СМ, Су-25СМ3 и учебно-бойната версия на Су-25УБ. Стандартно въоръжение - авиационно оръдие ГШ-30-2, регулируеми бомби КАБ-500 и КАБ-1500, окачени оръдейни установки УАК-23-250 и СППУ-1, неуправляеми авиационни ракети от различни калибри, комплекс "Вихър" и други управляеми ракети на "класове" въздух-въздух и въздух-земя.