Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КСИР) нареди на своите членове да спрат да използват всякакви средства за комуникация след експлозията на пейджъри и уоки-токита в Ливан. Сега е организирана мащабна акция за проверка на устройства, съобщава Reuters.

Според източници на агенцията КСИР провежда мащабна операция за проверка на всички устройства, а не само на комуникациите. В същото време повечето устройства са самоделни или внесени от Китай или Руската федерация.

Отбелязва се, че Иран е загрижен за риска от проникване на израелски агенти и затова също е започнал проверка на персонала, която е насочена към членове на среден и висок ранг на КСИР.

"Това включва проверка на техните банкови сметки както в Иран, така и в чужбина, както и историята на пътуванията им и семействата им“, пояснява източникът.

Друг пожелал анонимност ирански служител отбеляза, че основната грижа на Техеран е защитата на ядрените и ракетните съоръжения на страната, особено тези под земята. Мерките за сигурност в съоръженията обаче бяха засилени миналата година.

"Никога, никога не е имало толкова строги мерки за сигурност, както сега“, добави източникът, предполагайки, че сигурността е била допълнително засилена след атентатите с пейджъри в Ливан.

Отбелязва се също, че иранската армия използва набор от криптирано комуникационно оборудване, включително уоки-токита, за сигурна комуникация. Много устройства са разработени в страната, за да се избегне зависимостта от внос от чужбина.

"В миналото обаче Иран е внасял комуникационно оборудване от страни като Китай, Русия и дори Япония“, добавя Reuters.