Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е заснет да се усмихва ентусиазирано, докато наблюдава експлозията на нов дрон камикадзе, съобщават държавните медии, предава Sky News.

Носещ бяла плоска шапка, с два чифта бинокли пред себе си, Ким е лъчезарен, докато наблюдава изпитанието на дрона, допълва британската агенция.

Той е единственият седнал от антуража от хора, които го заобикаляха, по време на посещението му в Института за безпилотни летателни апарати към Академията за отбранителни науки на Северна Корея в събота (24 вгуст).

"Тестовите дронове успешно идентифицираха и поразиха имитационни цели, след като прелетяха по различни предварително зададени маршрути", съобщават държавните медии в КНДР.

Севернокорейските тестови снимки показват бял дрон с Х-образни опашки и крила, който се блъска и унищожава цел, наподобяваща основния южнокорейски боен танк К2.

Според Министерството на обединението в Сеул, Южна Корея, това е първият път, в който Пхенян представя експлодиращ дрон.

Ким е призовал за производството на повече безпилотни самолети камикадзе, които да се използват в тактическите пехотни части и частите за специални операции, като например подводни безпилотни апарати и стратегически разузнавателни и многофункционални атакуващи безпилотни самолети, съобщава официалната севернокорейска централна информационна агенция (KCNA).

Запитан за приликата на дроновете с руския безпилотен самолет ЗАЛА "Ланцет" и иранския "Шахед", който също се използва от Русия, говорителят на обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея е заявил, че е необходим допълнителен анализ.

"Разбираме, че някои подаръци (дронове) са били дадени в размяна между Северна Корея и Русия в миналото“, е коментирал Лий Чанг Хюн.

"Трябва да анализираме различни мерки, за да видим дали те са подобрили ефективността".

KCNA заяви, че тестът е включвал различни видове безпилотни летателни апарати, създадени да летят на различни разстояния, за да атакуват вражески цели по суша и море.

Тестът на дрона се провежда в момент, когато военните сили на САЩ и Южна Корея провеждат мащабни учения, които продължават до четвъртък (29 август).

Ученията са насочени към повишаване на готовността им срещу заплахите от Северна Корея.

Те включват компютърно симулирани военни игри и тренировки с бойна стрелба, като в комбинираното въздушно учение участват 60 военни самолета.