Източници от западните разузнавателни служби са заявили пред Sky News Arabia, че разполагат с данни, че Иран планира да атакува Израел на Тиша Б'Ав в отговор на убийството на лидера на ХАМАС Исмаил Хания, който започва на 12 август и завършва на 13 август, пише The Jerusalem Post.

Съобщава се, че нападението на Иран ще бъде координирано с "Хизбула", подкрепяна от Иран терористична групировка, която се е установила в Ливан.

На Тиша Б'Ав евреите оплакват разрушаването на първия и втория храм. По време на ежегодното събитие се пости, скърби и се практикува самоотричане.

Три източника са заявили пред New York Times ,че Иран планира да отговори на убийството на Хания. Информацията е подкрепена от върховния лидер на Иран Али Хамейни на X, който пише: "След това горчиво, трагично събитие, което се случи в границите на Ислямската република, наш дълг е да отмъстим."

В доклада се посочва, че има емоционално и психологическо въздействие при нападението срещу Израел в свещения ден на траур за евреите.

По-рано Axios посочи, че американски и израелски служители очакват, че Иран може да нанесе удари по израелска територия още в понеделник, 5 август. Докато американски служители предполагат, че до иранската атака остават 48 часа (6 август).