"Шин Бет (Израелската служба за вътрешна сигурност) разкри ирански заговор за убийство на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и директора на Шин Бет Ронен Бар, пише The Jerusalem Post.

"Усилията на Техеран са били особено интензивни след убийството на политическия ръководител на ХАМАС Исмаил Хания в Техеран, което по-голямата част от света приписа на МОСАД. Израел обаче се постара да не си приписва никакви заслуги за него", пише израелската медия.

"Освен това Ислямската република, на малко по-неясно ниво, проучваше възможността за убийство на бившия министър-председател Нафтали Бенет и други висши израелски служители в областта на отбраната", се попълва в публикацията.

Замисълът е бил да се използва израелски бизнесмен, назован от израелските медии като Моти Мкман, 73-годишен от Ашкелон, който е прекарал доста време в Турция и е имал финансови контакти както с турски, така и с ирански лица, за да разработи планове за убийства в Израел.

За да осъществят плана, през април тази година турските граждани Андрей Фарук Аслан и Гюнейд Аслан се свързват с израелския бизнесмен, за да извършат финансови транзакции, като го канят в турския град Самандаг, за да се срещнат с двама представители на богат иранец на име Еди. Срещата се провежда през май.

Но когато му било казано, че не може да напусне Иран и да замине за Турция, той се съгласил да се прехвърли контрабандно с кола от Турция в Иран, където се срещнал и с член на иранската служба за сигурност на име Хадж.

Първоначално израелският бизнесмен е поискал един милион долара, преди да предприеме каквито и да било дейности.

По-късно, през август, израелският бизнесмен посещава Иран за втори път и получава 5000 евро като част от началото на предприемането на финансови, логистични и оръжейни действия за осъществяване на заговора, включително потенциално вербуване на агент на МОСАД в двоен агент.

По време на второто посещение в Иран през август той отново е вкаран нелегално в Иран от Турция, този път в камион, и отново се среща с Еди, макар този път и с множество други неидентифицирани ирански служители по сигурността. По време на тази среща те го помолили да съдейства за заговори за убийства.

От израелския бизнесмен е поискано също така да направи видеозаписи на определени израелски обекти с цел наблюдение и събиране на разузнавателна информация, както и да отправи заплахи към израелски граждани, с които Иран се е свързал, за да изпълняват мисии, които не отговарят на иранските директиви.

По време на второто посещение в Иран през август той отново е вкаран нелегално в Иран от Турция, този път с камион, и отново се среща с Еди, но този път и с множество други неидентифицирани ирански служители по сигурността. По време на тази среща те го помолили да съдейства за заговорите за убийство.