Две експлозии са разтърсили Кримския мост малко след 03:00 часа местно време тази нощ, в резултат на което движението по ключовото съоръжение, свърващо полуострова с територията на Русия, бе преустановено. Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов не уточни характера на инцидента, но множество Telegram канали докладваха за удари по моста. Видеоклипове показват, че част от моста се е срутила и има повредени превозни средства. Потвърдено бе и за минимум двама загинали – двойка, пътувала с автомобил. Дъщеря им е ранена.

Какво казват руснаците

Руските официални лица не уточниха причините за инцидента, като описаха случващото се като "извънредно произшествие“. За преустановяване на движението по Кримския мост поради авария в района на 145-та опора на съоръжението бе съобщено от Аксьонов около 04:20 часа местно време. Министерството на транспорта на Руската федерация заяви, че пътното платно е повредено на участъците откъм Крим, като увери, че опорите на моста са непокътнати. Движението по автомобилния участък остава затворено, но това по железопътния участък вече е възобновено и първият влак Симфериопол-Москва е потеглил от Керч.

Впоследствие местните власти в Крим определиха инцидента като "атака, извършена от терористичния режим в Киев“.

Какво казват украинците

Официален Киев все още не е коментирал инцидента. Украински официални лица, включително президентът Володимир Зеленски, отдавна говорят за амбициите за връщане на полуострова в пределите на страната, но рядко коментират действията, които предприемат по отношение на Крим.

Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна не коментира инцидента на Кримския мост. В коментар за медиите представителят на ГУР Андрий Юсов цитира единствено думите на ръководителя на служба Кирило Буданов, който по-рано нарече моста "излишна конструкция".

Източници на РБК-Украйна твърдят, че среднощният инцидент всъщност е специална операция на Военноморските сили и Службата за сигурност (СБУ) на Украйна.

"Мостът беше атакуван с помощта на надводни дронове. Беше трудно да се стигне до него, но в крайна сметка бе направено", поясни събеседник на агенцията от спецслужбите.

По-рано Telegram каналът Baza отбеляза, че часове преди инцидента командващият Сухопътните войски на Украйна генерал Александър Сирски е предупредил за подготовката на "приспивна песен“ за руснаците.

Атаката от миналия октомври

Мостът бе сериозно повреден на 8 октомври миналата година, когато цистерна с гориво избухна и унищожи голяма част от пътя. По-рано този месец заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр направи най-ясното признание досега, че украинските сили са отговорни за атаката през октомври. "Преди 273 дни (ние) нанесохме първия удар по Кримския мост, за да възпрепятсваме логистиката на руснаците“.  

Дългата почти 12 мили структура е най-дългата в Европа и по нея преминава както автомобилен, така и железопътен трафик. Мостът също така служи като жизненоважен логистичен възел за армията на Русия във войната в Украйна. Има огромно стратегическо и символично значение за Русия, която похарчи около 3,7 милиарда долара за реализирането на проекта.