В Папуа Нова Гвинея е обявено извънредно положение, след като най-малко 16 души са убити по време на безредици и грабежи, предаде Sky News.

Министър-председателят Джеймс Марапе обяви извънредното положение в четвъртък (11 януари) и съобщи, че е отстранил от длъжност началника на полицията в страната, както и висши държавни служители във финансовото министерство.

Насилието е започнало в столицата Порт Морсби в сряда, след като стотици полицаи, войници, служители на затворите и други работници са излезли на протест заради неизплатени заплати.

Правителството посочи за това "административна грешка" и отрече да е бил наложен нов данък.

В двата най-големи града са били опустошени и подпалени магазини и предприятия, а хората са задигали стоки от разбитите магазини.

Длъжностни лица са съобщили, че 180 полицаи са преместени в Порт Морсби от регионалните райони, за да възстановят контрола.

Australian Broadcasting Corporation съобщи, че най-малко 16 души са загинали в столицата и Лае, втория по големина град.

Според вестник Post Courier в Папуа Нова Гвинея пожарникарите също са били заплашвани, а сградата на охраната на парламента е била опожарена.

През последната година в страната, която се намира на около 160 км от северния край на Австралия, се наблюдава ръст на престъпленията, а напрежението е свързано с повишените разходи за живот и високата безработица.

Папуа Нова Гвинея също се бори с размирици и насилие от страна на племената в отдалечените региони и иска да увеличи броя на полицаите от 6000 на 26 000.