Депутати от Държавната дума на Русия подготвиха инициатива, която дава на гражданите правото да защитят живота си, роднините и приятелите си с всички средства от всяко престъпно посегателство на лица, които незаконно влизат в жилището им. Това съобщава вестник "Известия" с позоваване на обяснителната записка към документа.

Както отбелязва вестникът, проектозаконът "За изменение на член 37 от Наказателния кодекс на Руската федерация“ вече е изпратен за преглед в правителството и Върховния съд на Руската федерация.

"Правото на неприкосновеност на жилището е най-важното конституционно човешко право. Никой няма право да влиза в него против волята на живеещите в него, освен в случаите, установени от федералния закон или въз основа на съдебно решение.", цитира обяснителната бележка изданието. В него се отбелязва, че проникването в дома може да доведе до убийство, тежка телесна повреда, изнасилване или отвличане. В същото време собственикът на жилището е ограничен от границите на неизбежната самоотбрана и трябва да прецени естеството на опасността от насилие или заплаха.

Ярослав Нилов, автор на законопроекта, председател на комисията по труда, социалната политика и ветераните в Думата, каза пред вестника, че темата за подобни промени в законодателството е била повдигната по-рано, но инициативата не е намерила подкрепа. "Недопустимо е човек, който се е защитил от нападател, използвайки оръжие или други средства, за да защити семейството си, изведнъж да се окаже на подсъдимата скамейка“, каза той пред изданието.

Вестникът изпрати запитвания до правителството и въоръжените сили на РФ. Партиите "Единна Русия" и "Нови хора" заявиха пред изданието, че са готови да проучат законопроекта, след като бъде внесен в Държавната дума.

Според данните на Съдебния отдел към ВС на РФ, които са дадени в обяснителната записка към инициативата, за шест месеца на 2021 г. по чл. 108 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Убийство, извършено отвъд границите на неизбежната самоотбрана“), 132 души са осъдени, а само двама са оправдани. Съгласно чл. 114 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Причиняване на тежка или средна телесна повреда отвъд границите на неизбежната самоотбрана“), 203 души са осъдени, няма оправдателни присъди.

Превод и редакция: Юлиян Марков